Βιολογική δακοκτονία Ι.Μ.Παντοκράτορος Άγιο Όρος

Ο Δάκος είναι ο σημαντοκότερος εχθρός , έντομο της ελιάς. Τα έντομα τα λέμε και εχθρούς επειδή εμείς οι άνθρωποι τα θεωρούμε εχθρούς μας στον αγώνα της τροφής , θεωρούμε ότι τρώνε το φαγητό μας .

Οι πατέρες τοποθετούν παγίδες μαζικής καταπολέμησης του δάκου . Η μέθοδος αυτή είναι βιολογική επειδή τα ελαιόδεντρα  δεν έρχονται σε επαφή με χημικές ουσίες, εντομοκτόνα όπως γίνεται με τους ψεκασμούς.

Οι παγίδες είναι μικρά σακκουλάκια σε μέγεθος Α5 οι οποίες είναι εμποτισμένες με εντομοκτόνο στην εξωτερική τους πλευρά ενώ στο εσωτερικό τους περιέχουν προσελκυστικές ουσίες .

Έτσι , λοιπόν, ο δάκος μυρίζοντας κάτι σαν ένα αγαπημένο του φαγητό προσπαθώντας να το βρει ακουμπάει στην παγίδα και αποροφάει το έντομοκτόνο στα τριχωτά ποδαράκια του και λίγο αργότερα τελειώνει η σύντομη ζωή του ενώ η ελιά συνεχίζει να φουσκώνει γεμίζοντας ελαιόλαδο καθαρή από χημικά εντομοκτόνα .

Ο δάκος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα όμορφο εντομάκι , με ωραία στρουμπουλή κοιλίτσα , λαμπερά φτερά και μεγάλα μάτια. Προτιμάει δροσερές θερμοκρασίες με υγρασία και για αυτό συνήθως πετάει πρωινές και απογευματινές ώρες ενώ όταν το καλοκαίρι προχωρήσει ανεβάζοντας θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς σταματάει τις περιοδείες του και διαθερίζει , κρύβεται και κάνει και αυτός καλοκαρινές διακοπές . Όταν όμως επιστρέψει κατά τις αρχές φθινοπώρου έχει μεγάλη όρεξη .

Ο θηλυκός δάκος φέρει στην άκρη της κοιλίτσας του κάτι που μοιάζει με κεντρί , τον ωοθέτη . Με αυτόν τσιμπάει την ελιά πριν ακόμη αυτή φτάσει στο στάδιο της σκλήρυνσης του πυρήνα . Τα τσιμπήματα αυτά λέγονται άγονα γιατί σε αυτή την περίοδο δεν αφήνει ακόμη το σκουληκάκι του μέσα στην ελιά , όμως στα τσιμπήματα αυτά αναπτύσσονται μύκητες οι οποίοι και καρπόπτωση επιφέρουν αλλά και δημιουργούν ουσίες οι οποίες επιδρούν δυσμενώς στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Μετά την σκλήρυνση του πυρήνα το σκουλήκι που εναποθέτει πολλαπλασιάζει τα προηγούμενα δυσμενή αποτελέσματα και φτάνοντας στο φθινόπωρο με μεγάλους πληθυσμούς κάνει την ολοκληρωτική επίθεση . Με τις παγίδες όμως δεν του επιτρέπουμε να κάνει μεγάλους πληθυσμούς .

Φυσικά για τον κύριο δάκο θα τα ξαναπούμε αρκετές φορές στην πορεία του χρόνου.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
scroll to top