Ο κρίνος της Παναγίας

Κρίνος της Παναγίας- Λίλιο

Το λείριον ή λειρίδιον ή λειλίδιον, λίλιον αργότερα, είναι το φυτό από το οποίο προήλθε η λέξη λουλούδι που εν συνεχεία συμπεριέλαβε γενικευμένα όλα τα άνθη . Είναι ένα εντυπωσιακό αγριολούλουδο που αμέσως προκαλεί το θαυμασμό .

Ο Κρίνος !

Η φωτογραφία είναι από την αυλή της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στο Άγιον Όρος , όπου μπορεί να το συναντήσει κανείς ανάμεσα στους εκεί ελαιώνες να διακοσμεί τους αιωνόβιους κορμούς τους.  

Το γένος Λίλιον είναι μια μεγάλη κατηγορία κρίνων στην οποία συγκαταλέγονται περισσότερα από εκατό είδη. Τα κρίνα είναι βολβώδη φυτά με παγκόσμια εξάπλωση. Έχουν συνήθως ψηλό βλαστό με άνθος στην κορυφή. Το άνθος τους αποτελείται συνήθως από έξι πέταλα και είναι στραμμένο με μία ελαφριά κλίση προς το έδαφος. Έχει έντονα χρωματισμένους κίτρινους ανθήρες. Τα περισσότερα είδη κρίνων ανθίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και κάποια προς το τέλος του καλοκαιριού.

Υπάρχουν αρχαιότατες αναφορές και απεικονίσεις κρίνων όπωςστις  Μινωικές τοιχογραφίες  και στη Θήρα .

Ο Κρίνος ο Πάλλευκος λέγεται Κρίνος της Παναγίας και με το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αγνότητα .

Συνδέεται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου αλλά, αναφέρεται ότι αποτελεί μεταγενέστερη δυτικότροπη επιρροή με ρομαντικά στοιχεία και ότι παλαιότερες αγιογραφίες δείχνουν τον Αρχάγγελο Γαβριήλ να κρατά συνήθως μια ράβδο .

Είναι ένα αρωματικό φυτό το οποίο έχει και φαρμακευτικές χρήσεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top