Αραβίδοψις – πως το ασήμαντο γίνεται σημαντικό.

Οι ελαιώνες του Αγίου Όρους αποτελούν ένα δασο -οικοσύστημα υψηλής αισθητικής αξίας  στο οποίο οι ελαιώνες περιβάλονται από δάση. Μέσα σε αυτούς τους ελαιώνες αναπτύσσεται πλήθος φυτών , όμως εμείς από όλα αυτά διαλέξαμε να μιλήσουμε για ένα μικρούτσικο , ταπεινό και ασήμαντο , που ίσα-ίσα το πιάνει το μάτι σου, την Αραβίδοψη.

Η Αραβίδοψις είναι το φυτό μοντέλο , είναι το φυτό των πειραμάτων , το πειραματόφυτο !

Μέχρι σήμερα στη γη έχουν καταγραφεί 380000 φυτικά είδη, (εκ των οποίων 6000 περίπου υπάρχουν στη χώρα μας και από αυτά τα 1300 περίπου φύονται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού- τα λεγόμενα ενδημικά ).

Η συστηματική καταγραφή , η ταξινόμηση – κατάταξη – ομαδοποίησή τους  έχει μια μακρά ιστορία όπως επίσης κι η εξεύρεση του συστήματος που θα περιγράφει αντιπροσωπευτικά τη διάρθρωσή του φυτικού κόσμου.

Το είδος αποτελεί τη μονάδα της βοτανικής ταξινόμησης στο φυτικό βασίλειο, τη μονάδα στη συστηματική κατάταξη των φυτών .

Στην διεθνή ονοματολογία, όλα τα φυτά γράφονται με δύο λατινικές λέξεις εκ των οποίων η πρώτη δηλώνει το γένος και η δεύτερη το είδος – όπως περίπου εμείς οι άνθρωποι προσδιοριζόμαστε γράφοντας  το επώνυμο (το γένος μας ) και το όνομά μας . 

 Η Arabidopsis thaliana  ανακαλύφθηκε το 16ο αιώνα (1577) από τον Johannes Thal (thaliana) στα βουνά της Βόρειας Γερμανίας.Τι ερωτικό! Η πρώτη ματιά της ανακάλυψης… ο Thal το έδειξε στην ανθρωπότητα.

Αργότερα βαπτίστηκε Arabidopsis Thaliana με το σύστημα της διωνυμικής ονοματολογίας που καθιέρωσε ο σουηδός βοτανολόγος Κάρολος Λίνναιος (Carl Linnæus, 1707-1778)

Το όνομά του προήλθε απ’ το ελληνικό «Αραβιδόψις» επειδή μοιάζει με το πολεμικό όπλο αραβίδα  ένα κοντό, ελαφρύ και επαναληπτικό τουφέκ, μια κοντόκανη καραμπίναι των αρχών του εικοστού αιώνα

Μπορεί όμως να πήρε το όνομά της από το φλόκο, το μικρό τριγωνικό πανί της πλώρης το οποίο λέγεται επίσης αραβίδα , αν υποθέσουμε ότι τα ανθάκια του ανεμίζουν σαν αραβίδα.

Η Αραβίδοψις είναι ο ιδανικός οργανισμός για τη μελέτη της ανάπτυξης των φυτών.

Το μικρό γονιδίωμα το οποίο έχει αυτό το μικρό φυτό, καθιστά εύκολη τη γενετική χαρτογράφηση και αλληλούχιση του γονιδιώματος και έτσι ήταν ένα από τα πρώτα φυτά του οποίου το γονιδίωμα κωδικοποιήθηκε. 

Το μικρό μέγεθος της, καθώς αποτελείται από μια πυκνή ροζέτα φύλλων πολύ κοντά στο χώμα και τον βλαστό ( ύψους γύρω στα 25-30cm), είναι ένα πλεονέκτημα αφού επιτρέπει την καλλιέργειά της στο εργαστήριο, για την διενέργεια πειραμάτων αντί τα πειράματα να γίνονται υπαίθρια στα χωράφια.

Ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ο πολύ σύντομος κύκλος ζωής της καθώς ανθίζει σ’ ένα μήνα και παράγει ώριμα σπέρματα σε δύο μήνες από το φύτρωμά της και μάλιστα ο χρόνος αυτός μπορεί να ελαττωθεί κατά δύο εβδομάδες, σε συνθήκες εργαστηρίου.

Επίσης πρόκειται για αυτογόνιμο φυτό που παράγει περισσότερα από 1000 σπέρματα ανά φυτό προστατεύμενα εντός κερατίου, κάτι σαν ένα μικρό φασολάκι που μοιάζει με κέρατο.  

Έτσι, λοιπόν, η Αραβίδοψις είναι σήμερα το πιο μελετημένο φυτό στον κόσμο αυτό το ‘’φυτικό διαμαντάκι΄΄ το οποίο μέσα στο φωτογραφικό φακό αναδεικνύει την ομορφιά της σε όλο της το μέγεθος.

2 σκέψεις για το “Αραβίδοψις – πως το ασήμαντο γίνεται σημαντικό.”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top